Válassza az Oldal lehetőséget

Miklós Pataky Georgina

Miklós Pataky Georgina gyártásvezető, szerkesztő (Medgyes, 1940. március 3.– 2014.) A középiskolát a Brassai Sámuel Elméleti Líceumban végezte Kolozsvárt. Két évig a Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskola hallgatója, majd a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen magyar nyelv és irodalom szakon folytatta tanulmányait. A Kolozsvári Rádió külmunkatársa Muzsnay Magda és Székely Roland rovataiban.

1965−66-ban Dobokán és Zsobokon tanított, 1968-tól a Hargita megyei Népi Alkotások Házának színházi és irodalmi szakirányítója, emellett óraadó tanár. 1974-ben Bodor Pál az RTV Magyar Adásához hívta, ahol az adás megszüntetéséig, 1985-ig gyártásvezetőként dolgozott. Két évig a Színház- és Filmszerkesztőség munkatársa, majd a román köztévé Tudomány és Gazdaság szerkesztőségében dolgozott.

1990-ben tíz hónapig az újraszervezett Magyar Adásnál dolgozott Bukarestben. 1990. november 1-től a Kolozsvári Rádió szerkesztő-riportere, szombat esti és vasárnap reggeli adásokat vezet. Csép Sándorral részt vett a kolozsvári regionális televízió és a helyi magyar nyelvű adás létrehozásában. 1994-től nyugdíjba vonulásáig, 1998 decemberéig a Kolozsvári Televízió magyar szerkesztőségében a színházi és irodalmi rovatokért felel.

2000-től Budapesten élt.

Miklós Pataky Georgina
Megosztás