Válassza az Oldal lehetőséget

Rostás Zoltán

Rostás Zoltán tévészerkesztő, újságíró, szociológus (Székelyudvarhely, 1946. december 28.) A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Történelem–Filozófia Karán végez, ugyanitt szerez doktori címet is. Egyetemi évei alatt részt vett a háromnyelvű Echinox kulturális diákfolyóirat alapításában, 1968 és 1970 között főszerkesztője.

1970. augusztus 1-jén foglalta el állását az RTV Magyar Adásánál. 1973 januárjában – több fiatal tévészerkesztő kollégával együtt – áthelyezték a Bukaresti Rádió magyar adásához. Az 1977-es földrengés után A Hét tudomány rovatához hívták. A lapnál folytatta szakember-interjúit, nagy teljesítménye a TETT szerkesztése volt. A 80-as évek elejétől „oral history” interjúmódszerrel térképezte fel a multikulturális Bukarestet és a Dimitrie Gusti-féle szociológiai iskola élő emlékezetét. Mindezek közlése 2000-ben kezdődött el.

1990 után három évig szerkesztette A Hetet, 1991 márciusától a Bukaresti Tudományegyetem Sajtó- és Kommunikációtudományi Karán főállású adjunktus lett. Tíz évvel később nevezték ki egyetemi tanárnak, majd doktorátusvezetőnek.

Nevéhez kötődik a szociológia és a kommunikáció tudomány szakok létrehozása a csíkszeredai Sapientia EMTE-n.

Rostás Zoltán
Megosztás