Válassza az Oldal lehetőséget

H. Szabó Gyula

H. Szabó Gyula (Kolozsvár, 1951. január 17.) közíró, szerkesztő, Szentimrei Judit néprajzgyűjtő és Szabó Gyula irodalomtanár fia. Szülővárosában végezte a középiskolát (1970), a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen orosz-magyar szakos tanári diplomát szerzett (1974). Egyetemi hallgatóként a kolozsvári Igazság című napilap munkatársa. 1973-74-ben rendszeresen publikál a napilap hasábjain, többnyire színházi krónikákat, közművelődési tárgyú cikkeket. Az egyetem elvégzése után a siménfalvi általános iskola tanáraként (1974-1977) honismereti vetélkedőt kezdeményez. Falusi tapasztalatairól Levelek faluról című sorozatában számol be az Igazságban (1976). 1978-tól a Kriterion Könyvkiadó művészeti monográfiáinak, zenei és képzőművészeti kiadványainak szerkesztője Bukarestben. Írásait A Hét és a Művelődés közli. Előszavával jelent meg Bulgakov Képmutatók cselszövése című Moliere-drámája (Karig Sára fordítása, 1981), válogatta és fordította Iosif Sava Euterpé vonzásában (1987) című kötetét. 1985-től a magyar szerkesztőség vezetője.

1990. augusztus 1-től Andrei Pleşu művelődési miniszter kinevezi a Kriterion Könyvkiadó élére. A Kriterion privatizálását követően (1999) a szerkesztőséget 2002-ben Kolozsvárra költözteti át. A kilencvenes években a Romániai Magyar Szó és A Hét hasábjain közöl vitacikkeket, beszámolókat. A 2000-es évektől tagja a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének és vesz részt több-kevesebb rendszerességgel rendezvényein. A Spectator Alapítvány kuratóriumának a tagja (2021).

2001. április 6-án Rockenbauer Zoltán a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetője miniszteri elismerésben részesítette a kiadót, harminc éves munkásságát méltányolva.

2015. július 1-jén írta alá Klaus Johannis, Románia elnöke azt a rendeletet, amelyben a Kulturális Érdemrend lovagi fokozatával tüntette ki a 45 éve alapított Kriterion Könyvkiadót. A román államfő a kisebbségek nyelvének és kultúrájának ápolásában játszott meghatározó szerepéért adományozta a kitüntetést az 1970-ben kisebbségi kiadóként alapított könyvkiadónak.

Megalakulása óta alelnöke a Romániai Magyar Könyves Céhnek. Ebben a minőségében társszervezője 2011-től a Kolozsvári Ünnepi Könyvhétnek.

2010 óta a marosvásárhelyi Helikon–Kemény János Alapítvány elnökeként szervezi a helikoni gondolat továbbéltetését célul kitűző alapítvány programjait, a Helikoni Leszármazottak Találkozóját Marosvécsen, illetve a Helikoni esték elnevezésű irodalmi műsorokat erdélyi városokban. Marosvásárhelyen él.

H. Szabó Gyula
Megosztás